POZITIVNI PRIMERI IZ PRAKSE2019-10-06T16:21:10+00:00

POZITIVNI PRIMERI IZ PRAKSE

M.D. je Romkinja, nezaposlena. Majka je jedne devojčice i tri dečaka. U periodu od 2007. do 2016. godine sa mužem i decom živela je u Italiji i Nemačkoj, tražeći bolji život. Pre dve godine vratili su se u Srbiju. Vredna i odgovorna, u borbi da prehrani porodicu, radila je različite poslove; pored brige o brojnoj porodici i kućnih poslova, bavila se trgovinom, poslom higijeničarke, molerskim radovima.
Iskustvo savetovanja sa Pasošem kompetencija, kako sama kaže, mnogo joj je značilo. Shvatila je da sada, kada su joj deca ojačala, može i mora da nastavi školovanje. Takođe, izrazila je želju da se dodatno angažuje u radu u romskoj zajednici, da pomogne da njeni sunarodnici shvate koliko je obrazovanje važno, da školuju decu, a posebno devojčice. Voli rad sa ljudima, komunikativna je i angažovana. Nakon procesa savetovanja pronašla je angažman u jednoj organizaciji civilnog sektora koja radi sa Romima. Aktivno radi na promociji obrazovanja i zagovaranju protiv ranih brakova. Uskoro će završtiti osnovnu školu.

M.D. 36 godina, Beograd

D. B. sa ženom i petoro dece živi u Beogradu. Rom je, do pre nekoliko meseci, nazaposlen. Po struci je auto limar i nedavno je dobio posao u autolimarskoj radionici. Srećan je što ima stalan izvor prihoda, jer mu je žena nezaposlena, a deca u osnovnoj školi. Odrastao je u domu za decu bez roditeljskog staranja i zna šta je težak život. Zadovoljan je kada može da radi, kada mu se pruži mogućnost da privređuje za svoju porodicu. Posla se ne plaši i ume mnogo toga. Bavio se preprodajom starih stvari i sakupljao sekundarne sirovine.
Kroz proces savetovanja sa Pasošem kompetencija, prošao je lako, ne krijući zadovoljstvo. Posebno mu se dopalo to što je dobio priliku da priča o svom životu, i o onome što zna da radi. Želi da bude cenjen po tome što ume, a ne po tome ko je i odakle dolazi. Ubrzo nakon završetka savetovanja, dobio je priliku da se zaposli u autolimarskoj radionici. S obzirom da voli automobile i razume se u njih, želeo bi da položi vozački ispit, jer za to do sada nije imao prilike. Sada kada ima posao, to mu je naredni cilj – da dobije vozačku dozvolu i postane vozač.

D.B. 38 godina, Beograd

M.B. je Romkinja, nezaposlena, majka petoro dece od kojih najmlađe još nije napunilo godinu dana starosti. Udala se sa 14 godina i nije završila osnovnu školu. Odgajila ju je tetka, koja joj nije dozvoljavala da se školuje. U brak je pobegla od teškog života i rada. Kao dete sakupljala je sekundarne sirovine, obavljala najteže kućne poslove i potpuno vodila računa o domaćinstvu i mlađim članovima porodice. Sa mužem i decom živi u polusrušenoj kući, bez osnovnih uslova za život. Bez obzira na ovakvu situaciju, M.B. želi da radi i nije klonula duhom. Sa mnogo ljubavi i pažnje odgaja decu i brine o domaćinstvu. Vrlo joj je važno da joj se deca školuju i to naglašava u svakom razgovoru. U proces savetovanja ušla je rado i otvoreno i svaki razgovor sa savetnikom pružao joj je dodatni optimizam. U sebi je prepoznala osobine i definisala kompetencije kojih nije bila svesna. Vešta je kuvarica, odličan organizator, brižna u nezi ukućana, vešta i kreativna u manuelnim poslovima. Nakon savetovanja sa Pasošem kompetencija, odlučila je da završi osnovnu školu i uključila se u jedan od programa koji ovu mogućnost pružaju. Nakon toga, razmišljaće o nekom kursu. Čvrsto je uverena da može i ume bolje i u tome će istrajati.

M.B. 30 godina, Beograd

M.Š. je osoba sa invaliditetom, neudata, bez dece. Ima završenu višu ekonomsku školu i pre bolesti koja je invaliditet izazvala, bavila se novinarstvom. Lečenje i oporavak su dugo trajali, tako da je ostala bez posla, a sada zbog invaliditeta više nije u mogućnosti da radi tako zahtevne poslove. Aktivno je tražila posao proteklih par godina, ali bez većeg uspeha. Nije gubila nadu niti želju, redovno se prijavljivala na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i pohađala više kurseva koji su joj bili ponuđeni. Tako se prijavila i na savetovanje sa Pasošem kompetencija. M.Š. je vrlo osetljiva i povučena osoba, bez obzira na veliku upornost koju poseduje. Bolest i neke od dodatnih otežavajućih životnih okolnosti ostavile su traga na njenom samopouzdanju. Ipak, u procesu savetovanja bila je vrlo otvorena, razgovor i podrška vidno su joj prijali. Vrlo joj se dopao instrument i način kojim se do definisanja kompetencija dolazi. Kada je proces savetovanja završen, još par puta viđala se sa savetnicom nezavisno od rada sa pasošem, jer joj je podrška bila izuzetno bitna. Odmah nakon dobijanja potvrde o kompetencijama, priložila ju je uz svoj CV na prvom razgovoru za posao. Poslodavci su bili prijatno iznenađeni sertifikatom, i vrlo pozitivno pozdravili ovu inicijativu. M.Š. je ubrzo dobila posao ekonomiste u jednom velikom prodajnom lancu. Posao, odgovornost i pažnja kolega kojima je okružena doneli su joj mnogo dobra. Zdravstveno stanje joj se vidno popravilo, a dobila je i prvo unapređenje na poslu. Sada planira brak i porodicu.

M.Š. 35 godina, Beograd

M.B. je mlada samohrana majka, bez posla. Nakon razvoda vratila se roditeljima i to ju je dodatno opteretilo. Iako povučena i posvećena deci, trpela je osudu okoline zbog razvoda i „neuspeha” koji je doživela. Roditelji su joj bili velika prepreka za nastavak normalnog života i povratak na posao. Smatrali su da joj je mesto u kući, uz decu. Na sreću, shvatila je da takav život ne vodi nikuda i da mora sama da se izbori za sebe i budućnost svoje dece. Jedna od mera koju je pokušala jeste i savetovanje sa Pasošem kompetencija. U proces je ušla vrlo motivisana, sa velikom željom da napravi zaokret u životu. Naravno da joj je pronalazak zaposlenja bio prvi cilj. U toku procesa savetovanja sa Pasošem, konkurisala je za posao u jednoj privatnoj ordinaciji u Kraljevu, s obzirom da ima završenu srednju medicinsku školu. Primljena je i nakon probnog rada očekuje da joj jave ishod. Kako sama kaže, čak iako ne dobije ovaj posao, spremna je da nastavi dalje. Oseća se snažnom i sposobnom da život uzme u svoje ruke i da ne zavisi ni od koga.

M.B. 24 godine, Kraljevo

M.Đ. je razvedena, samohrana majka, žrtva porodičnog nasilja. Majka je jednog studenta na trećoj godini fakulteta. Ima završenu srednju školu i dugi niz godina radila je kao administrativni radnik. Kao tehnološki višak ostala je bez posla, i od tada radi na povremenim poslovima kao kuvarica ili pomoćni radnik u kuhinji, uglavnom u „fast food” restoranima. Zbog situacije u privatnom sektoru većinom je angažovana „na crno”, bez prijave, adekvatne naknade i ostalih osnovnih prava zaposlenih. Vredna i radna, veliki je borac i vedra osoba. U proces savetovanja je ušla stidljivo, nedovoljno sigurna u svoje kvalitete i kompetencije. Teška životna situacija ostavila je dubok trag na njenom samopouzdanju. Kako je proces tekao, postajala je otvorenija i hrabrija i sa lakoćom je definisala svoje veštine. Komunikativna, odgovorna, odličnih organizacionih sposobnosti – lako bi mogla biti vođa bilo kojeg tima. Nakon savetovanja sa Pasošem kompetencija, prijavila se na kurs obuke za rad na računaru koji je uspešno završila. Sada pohađa kurs engleskog jezika. Konkurisala je na par poslova za administrativne radnike i nada se pozitivnom ishodu. Ukoliko do adekvatnog zaposlenja ne dođe, planira da zajedno sa sinom pokrene privatan biznis sa „fast food” restoranom.

M.Đ. 51 godina, Beograd

I.R. je majka troje dece, sa teško bolesnim mužem. Zvanično je nezaposlena, ali radi više poslova da bi obezbedila egzistenciju svojoj porodici. Čisti stanove i kancelarijske prostore, radi u trgovini, a od nedavno se obučila za posao manikirke i popularno „izlivanje” noktiju. Vredna, požrtvovana i veliki borac, ne dozvoljava da je životne okolnosti poraze. Za Pasoš kompetencija čula je od prijateljice i sama se prijavila za savetovanje. Najveći izazov u samom procesu bilo joj je izdvajanje vremena za sastanke sa savetnikom, ali je i to uspešno obavila. Jedno dete pohađa osnovnu, a ostalo dvoje su učenici srednje škole. Pored toga sva briga o bolesnom mužu je na njoj. Ipak, nije otkazala niti pomerila ni jedno savetovanje. Uvek tačna, sa osmehom je stizala na razgovore koji su joj vidno prijali. Bilo joj je potrebno vreme za sebe, vreme u kojem može da se skoncentriše na ono što ume i želi, da jasnije definiše opcije koje joj se pružaju. Savetovanje joj je upravo to i donelo. I.R. ima izuzetne organizacione i menadžerske kompetencije. Vrlo je preduzimljiva i inventivna. Bolest muža naterala ju je da upozna osnove medicinske stuke i brige o nemoćnima. Nakon završetka procesa savetovanja sa Pasošem kompetencija odlučila je da, zajedno sa prijateljicom, registruje sopstvenu agenciju za održavanje stanova i kancelarijskih prostora. Upisala je kurs za medicinske negovateljice, jer želi da u budućnosti otvori opciju odlaska u inostranstvo.

I.R. 39 godina, Opovo

M.Ž. je osoba sa invaliditetom, razvedena. Ekonimistkinja po struci, dugi niz godina je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Povremeno je bila angažovana na poslovima u okviru javnih radova, ali u poslednjih par godina ni to. Nakon razvoda, koji je teško podnela, povukla se u sebe, izašla iz društva, prekinula sa aktivnim traženjem posla. Okrenula se porodici i kući, živeći u nekoj vrsti dobrovoljne izolacije. U proces savetovanja ušla je bez velikih očekivanja, više iz obzira prema savetnicima službe za zapošljavanje. Međutim, rad sa savetnikom za Pasoš kompetencija vrlo joj je prijao; nakon trećeg savetovanja upisuje kurs za poslovnu sekretaricu, razbija blokadu u kojoj se našla, počinje da izlazi u društvo i da aktivno prati oglase za posao. Shvatila je da je predugo bila pasivna, a da su kompetencije koje poseduje više nego dovoljne da premosti svoj invaliditet, razvod i sve životne teškoće u kojima se našla. Sada završava kurs, aktivno traži posao, a uskoro planira i preselenje zbog emotivne veze koju je ostvarila sa čovekom u drugom gradu.

M.Ž. 37 godina, Kraljevo

B.D. je Rom, otac troje dece. Nezaposlen je i bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina.Pored toga, zajedno sa suprugom (takođe nezaposlenom) čisti tavane i podrume i bavi se preprodajom starih stvari. Kroz život je radio mnogo toga. Vozio je kamion, radio selidbe, bavio se molerajem. Izvesno vreme proveo je u inostranstvu gde je radio kao vodoinstalter. Kao dete bio je štićenik doma za nezbrinutu decu i tamo je završio bravarski zanat. Vešt je majstor, koji je sam podigao kuću, uveo vodu i struju. Ne libi se posla, ali posla nema. Proces savetovanja mu je vrlo prijao, mada je odmah na početku rekao da ne veruje da mu savetovanje ili potvrda o kompetencijama mogu bilo kako pomoći. Nezaposlenost je velika, a diskriminacija sveprisutna. Romima je posebno teško da nađu i zadrže posao. Ipak, svoju decu školuje i uči da je obrazovanje važno. Dobri su đaci i to ga posebno raduje. Ipak se nada da će neko bolje i pravednije vreme doći, gde će i njegova deca imati šansu da se zaposle i vode normalan život, izvan getoiziranog naselja. Bez obzira na sumnjičav stav, redovono je dolazio na sastanke sa savetnikom i bio vrlo otvoren u razgovorima. Posebno mu je prijalo samodefinisanje kompetencija i mogućnost da govori o onome što ume da radi. Potvrdu je na kraju procesa primio sa oduševljenjem, vidno dirnut onim što u njoj stoji. Par meseci nakon izrade Pasoša kompetencija kupio je sopstveni alat i opet počeo da se bavi vodoinstalaterskim zanatom. To mu je bila želja.

B.D. 46 godina, Beograd

J.B. je visoko obrazovana osoba koja zbog određenih životnih okolnosti nije bila u prilici da se bavi svojom strukom. Neudata je, bez dece. Živi sama. Nekada se bavila marketingom i promocijom, ali je bez posla ostala zbog promena na tržištu i krize koja je usledila krajem devedesetih godina. Izvestan period provela je na povremenim, neadekvatnim poslovima, a kada je ušla u izvesne godine i to je prestalo. Poslodavci nisu bili voljni da posao daju ženi u godinama, tako da je ponuda bivala sve siromašnija. Ovakave okolnosti uticale su na njeno povlačenje iz društva, jednu vrstu izolacije i prestanak aktivnog traženja posla. Pre par godina, zbog ugrožene egzistencije, shvatila je da mora da se prene i hitno pronađe posao i izvor zarade. Našla se u zatvorenom krugu poput mnogih žena u pedesetim godinama – premlada za penziju, prestara za posao (prema prećutno uspostavljenom trendu da je mladost uslov za zaposlenje). U proces savetovanja sa Pasošem kompetencija ušla je preko Nacionalne službe za zapošljavanje, gde je mesecima pohađala klubove za aktivno traženje posla. Pasoš je bio još jedan u nizu pokušaja da izađe iz začaranog kruga u koji je ušla,mogućnost da pronađe smernice za dalje. U proces je ušla oprezno, bez velikog entuzijazma. Kao vrlo odgovorna i temeljna osoba, savetovanju je pristupila ozbiljno i posvećeno. Kako je vreme prolazilo, razgovori su trajali sve duže, a lista kompetencija bivala bogatija. J.B. je ima izražene komunikacijske veštine, sa izuzetnim darom za prezentaciju i pisanje. Elokventna je, ljubazna i otvorena. Pre završetka procesa savetovanja osposobila je stari računar, kupila „pametni” telefon i otvorila mejl adresu. Počela je da intenzivnije prati konkurse, napravila svoj CV, uključila se u on lajn zajednicu. Konkurisala je na par poslova za kol centre i počela da piše reklamne tekstove za nekoliko sajtova koji se bave promocijom. Kako sama kaže: „ovo je tek početak.”

J.B. 56 godina, Beograd